.Az Invention Factory-nál járunk, ahol egy teljesen új, fiataloknak szóló projekt veszi kezdetét idén májusban. A program két oszlopos tagjával, Ágoston Eszterrel és Quaiser M. Judit Gerdával találkoztam. Eszter tréner és coach, állat-asszisztált foglalkozásokat tart és huzamosabb ideje a szervezetfejlesztésben tapasztaltakat a fiatalok számára adaptálja, az Invention Youth Platform vezetője. Judit Gerda stratégiai vezető, vállalati innovációs területen dolgozott majd az elmúlt években érdeklődése az érzelmi intelligencia fejlesztés és a fiatalok oktatása felé terelődött. Ők az Invention Youth Platform megálmodói, mely alapot nyújt a fiatalok iskolai kereteken kívüli, jövőbiztos fejlesztéséhez.

Rottár Réka: Mit mesélnétek el magatokról, hogyan jutottatok az ORGANOCO Mindset közelébe, az Invention Youth megalkotásához?

Ágoston Eszter: Eszter vagyok, tréner és coach az Invention Factory szervezetfejlesztő cégnél. Ez a cég a módszer kizárólagos felhasználója. Tizenkét éve foglalkozom az ORGANOCO Mindsettel, az emberi viselkedéssel pedig még sokkal régebb óta. Egyetemi tanulmányaim végeztével – az ELTE Pszichológia szakán és a BTK-n tanultam – ez a platform vonzotta magához a teljes figyelmemet. Különösen az ragadott meg az ORGANOCO Mindset módszertanában, hogy nem új megközelítésként vagy módszertanként tudtam rá tekinteni, hanem olyan felületként, amin bármilyen más megközelítés elhelyezhető veszteség nélkül a saját rendszerében. Azt volt a benyomásom, hogy nem kell kidobnom, eltörölnöm korábban (például pszichológiai tanulmányaim során) felfedezett módszertanok vagy megközelítések mentén kialakult nézőpontjaimat akár saját magam vagy a világ kapcsán. Mindez lehetett szuper támogató továbbra is, változatlanul – csak mellé került egy nagy halom olyan választható lehetőség, egy csomó olyan nézőpont, amik miatt természetszerűen a világom, ahogyan gondolkodom róla óriás léptekkel kezdett el tágulni. A korábban erős határaim, az óriás kőfalak laza, színes szalagokként hívtak játékra. Olyan gyakorlatokkal támogatott, amikben valójában nem egy megtanulandó készséghez, képességhez, hanem tulajdonképpen saját magamhoz, a saját működésemhez tudtam mind közelebb és közelebb kerülni és ettől tényleg úgy érzem, hogy hatékonyabbá, boldogabbá váltam. Hatással lett a mindennapjaimra, átláthatóbbá, szerethetőbbé, felfedezés-szerűbbé, vidámabbá színezett valahogy mindent. Most az jutott eszembe, hogy vajon hogy hangozhat mindez – fura erről beszélni, belülről, a megélt oldala nagyon valóságos. 

Miért fura erről beszélned?

Mondok egy konkrét példát. Én sokszor csendes vagyok, befelé fordulok, intenzíven gondolkodom, elemzek. Kutatóként ez remek tulajdonság. Gyakran éreztem korábban azonban, hogy beleütközöm a szavak korlátjába (ez ott is megnyilvánul, hogy esetenként könnyebben „értek szót” a szótlan állatokkal). Ma már ezt odáig ki tudtam tolni például, hogy otthonosan és őszinte örömmel választom, hogy vadidegenekkel beszélgessek, előadást vagy tréningeket tartsak vagy éppen coachingokban kapcsolódjak egyébként nagyon mély szinteken másokkal, vagy például interjúkérdésekre válaszoljak, blogbejegyzést írjak. Ma könnyed és élvezetes számomra, hogy meséljek, megosszak mindenféle tapasztalatot, meglátást. Az lett a hitem, hogy ez vagy akár hasonló változások az élet bármely területén mindenki számára elérhetőek, akik szeretnék. A zászlómon az lebeg, hogy itt vagyok, támogatlak abban a változásban, ami mellett elköteleződtél.

Quaiser-Mike Judit Gerda: Végzettségemet tekintve kutatási és innovációs menedzser, üzleti kommunikátor és személyiségfejlesztő vagyok. Bár talán elsőre úgy tűnhet, hogy nem is lehetne távolabb egymástól a három irány, de a valóságban nem is lehetne közelebb egymáshoz. A kommunikáció alaptétele kimondja, hogy nem lehet nem kommunikálni, vagyis mindig, mindenki, mindenhol és mindennel kommunikál. Ha pedig így van, akkor nincs is annál fontosabb, hogy megtanuljuk, hogyan csináljuk jól. Jól kommunikálni csak úgy lehet, ha tisztában vagyunk önmagunkkal, és tudjuk mit csinálunk 🙂 Kutatási és innovációs menedzserként a a “Mit? és Hogyan?” foglalkoztat, személyiségfejlesztőként pedig az “Egyén és a Csapat”.  

Az elmúlt évtizedben gazdasági területen és operatív menedzserként dolgoztam, emellett izgalmas projektekben működtem közre. 

R.R.: Hogyan ismerkedtetek meg?

QMJG: Egy digitális transzformációs oktatással foglalkozó intézetben dolgoztam (Spark Institute at IBS). Munkám során, a nagyvállalati transzformációs képzések mellett a figyelmem egyre inkább a fiatalok felé fordult és elkezdett foglalkoztatni a gondolat, hogy vajon hogyan hasznosítanák középiskolás diákok, ha megkapnák azt a tudást amit ma nagyvállalati vezetőknek biztosítunk.  Hogyan érjük el, hogy ők már innovatív fókusszal lépjenek a munka világába, úgy hogy ismerik önmagukat, a miértjüket és bíznak önmagukban? Mekkora lépéselőnyt jelentene ez számukra?

Ekkor ismerkedtem meg az Invention Factory-val és a Ruszina Steve vezette csapattal. A módszer és a trénerek is nagy hatással voltak rám. Az elmúlt években rengeteg tréningen vettem részt, viszont csak kevésre emlékszem.  Az ORGANOCO tréningen hallottak viszont szinte azonnal beépültek, nekem ez jelentette a legnagyobb visszaigazolást a módszertannal kapcsolatban. 

Az évek alatt sokat beszélgettünk és terveztünk közösen, és amikor Eszter mesélt az Invention Youth ötletéről, egyértelmű volt számomra, hogy szeretnék én is a része lenni ennek a platformnak. Most pedig rengeteg tervezésen és egy pilot programon túl már a rajtvonalnál várjuk a májusi kilövést.

R.R.: Nagyon érdekes és teljesen egyedülálló ez az állat-asszisztált forma, nem is ismerek más olyan fiatalokat támogató felületet, ahol állatok bevonásával zajlana a közös munka. Hogyan jutott eszetekbe összefűzni ezt a két világot?

ÁE: Mióta az eszemet tudom, annak egy része állandóan az állatok, a lovak körül forog. Egy idő után valamiféle különleges egységgé forrt össze bennem ez a világ és az ORGANOCO által mutatott rendszer. Valahogy úgy tudom a legjobban megfogalmazni, hogy minél több mindent volt szabad látnom a saját működésemből, annál több párhuzamot találtam a kapcsolataimban, amik az állatokhoz, különösen a lovakhoz és a kutyákhoz fűznek. Annál tisztábban érzékelhetővé vált, milyen mértékben hatnak az én saját történéseimben és változásaimban támogatóan ezek a kapcsolódások. Aztán arra gondoltam, ha ez rám ilyen hatással van, talán másokkal is hasonlóképpen lehet. Ahogyan meséltem róla másoknak gyakran azt tapasztaltam, hogy lelkes fülekre találok, csillogó szemek kísérik a meséimet, elengedettnek, boldognak éreztem magam pusztán attól, hogy megosztom a gondolataimat. Vágyni kezdtem összefüggéseket találni, másokat is bevonni, még messzebbre kalandozni. Így aztán kialakítottuk Mosonyi Szilivel az ORGANOCO lovak által támogatott verzióját, eredetileg szervezetfejlesztési céllal. Állat-asszisztált tréningekkel egyedüliként foglalkozom a trénercsapatunkból. Ötödik éve építjük ennek a nézőpontrendszernek a lovas tréningjeit és azt látom, hogy hatását és mélységét tekintve ennek a műfajnak egyelőre nem látszódnak határai. Ez azt jelenti nekem, hogy rettenetesen sokoldalú és nagyon erős rendszert találtunk, eddig bármiféle célt határoztunk meg, elképesztően hasznos tudott lenni – változástámogatásról, kommunikációs célokról, együttműködés javításáról, hatékonyságnövelésről, stresszkezelésről, döntésfacilitációról, motivációval kapcsolatos célokról vagy vezetői fejlesztésről volt szó tréning vagy coaching formában.

Most, hogy a módszert és a formát fiatalok számára is átdolgozhattam egy halom újonnan megjelenő, óriási lehetőséget fedezek fel benne. És ez még csak nagyon az út eleje.

R.R.: Találtok még más különlegességet is, amit érdemes megosztani az olvasókkal? Miben más az Invention Youth, mint más, fiataloknak szóló programok?

QMJG.: Nagyon izgalmas lehetőségek várják a ma fiataljait, ha képzésről van szó. Szerencsére sok színvonalas képzés közül lehet választani. Számomra a legkülönlegesebb az Invention Youth-ban az önismereti fókusz és a moduláris, egyénre szabott fejlesztési út adja. Legyen szó mesterséges intelligenciáról, neo-bank rendszerről, vagy éppen prezentációs készségekről, képzéseink során az önismereti irány nagy hangsúlyt kap. Szakértőinktől nem csupán betekintést nyernek a résztvevők, hanem saját motivációjukat, vágyaikat és lehetőségeiket is megismerhetik az adott területeken. 

ÁE: Örömmel tapasztaljuk az egyre szélesedő, egyre színesebb lehetőségeket kínáló szcéna gyors fejlődését. A mi gondolkodásunk szerint mi együtt, közösen képviselünk egy új tendenciát, ami világszerte megfigyelhető – hogy iskolai kereteken túl elérhetővé tegyük a legkorszerűbb, leghasznosíthatóbb, leginkább naprakész tudást. Abban hiszünk, hogy közös erővel tudunk, a sok kis entitás összeadódó erejeként, változást hozni a fiatalok életébe. Ilyen értelemben a fiataloknak szóló képzési központok sikere egyben a mi sikerünk is. Szoros együttműködésben képzeljük el a Platform jövőjét minden nyitott gondolkodású, hasonló célokat maga elé tűző programmal.

Ha kérdésed van keress minket.