Segítek elképzelni, hogy milyen egy ló-asszisztált ORGANOCO foglalkozás.

(Ágoston Eszter, tréner és coach, Invention Youth Lead)

#1 HOGY KELL ELKÉPZELNI EGY LOVAS FOGLALKOZÁST?

Egy előre egyeztetett időpontban eljössz a lovardába. Megismerkedünk a lovakkal, mesélek róluk egy kicsit. Ezután bemegyünk a pályára és kezdetét veszi a móka – játszunk, segítek kérdéseket megfogalmazni és újakat találni. A válaszokat a lóval történő közös munkában kaphatod meg, melyek értelmezésében támogatlak. Kívülről talán csak annyi látszódik, hogy sétálunk, együtt mozgunk a lóval, beszélgetünk. De eközben olyan belső tereket járunk be, amik fontosak neked és olyan erőforrásokat találunk, amik támogatnak a fejlődésben. Közvetlen kapcsolatba kerülsz magaddal és új lehetőségeket fedezhetsz fel. Végig kísérlek, hogy ezeket biztonságban ki is próbálhasd.

#2 HOGYAN LEHETSÉGES EZ?

A lovak menekülő állatok. Annak köszönhetik fennmaradásukat, hogy hamar reagálnak mentális állapotokra, érzelmekre és vágyakra. Tudatosak, mindig a jelenben vannak, villámgyorsan érzékelik, hogy vagyunk. Az állapotunk hamarabb hat rájuk, mint szavaink és tetteink. Azonnal visszatükröznek minket. Itt-és-most működnek. Nem tudnak hazudni, mindig és maradéktalanul becsületesek. Mivel alapvető kommunikációs formájuk a nyomásgyakorlás és engedés, és ezeknek a helyes arányával tartják társas egyensúlyukat, így a határok tartása, az önkifejezés egészen tiszta formát nyer közöttük. Ezeknek a megtapasztalása már önmagában izgalmas és számos felismerés alapja lehet az ettől a természetes létformától többnyire eltérően működő ember számára.

Tapasztalataim szerint a lovak ránk gyakorolt hatása legalább akkora, amekkora a különbség az alapvető működéseink között. A rettegéstől a heves szeretetig nagyon széles skáláját mozgatják meg érzelmeinknek. Mindemellett hagyományaink, művészetünk, kultúránk szempontjából is nagy jelentőséggel bírnak. Társíthatunk hozzájuk ennek megfelelően erőt, időtlenséget, szabadságot, vadságot, szenvedélyességet, vagy épp kitartást, hűséget, kedvességet, puhaságot. Jó hír, hogy bárhogyan is állunk hozzájuk, ők újra és újra, minden pillanatban döntenek arról, hogyan reagáljanak ránk – számukra csak az számít, hogyan vagyunk jelen valójában.

#3 MIT ADHAT EZ NEKÜNK?

Ennek a jóindulatú reakciónak a mentén tisztán körülhatárolhatók azok a területek és koncepciók, amelyek fejlesztésével hatékonyabbá, örömtelibbé, élményszerűbbé tehetőek folyamataink. Felfedezhetjük meggyőződéseinket, ami azért is nagyszerű, mert ha változtatni szeretnénk bármin is, ez egy remek első lépés lehet. Ezzel egy időben a lovak merőben új nézőpontokat adnak az önmagunkhoz és másokhoz való kapcsolódásainkhoz, valamint a kommunikációhoz is.

#4 MIT FEJLESZTÜNK A LOVAKKAL KÖZÖS MUNKÁBAN?

Szervezetfejlesztésben leggyakrabban vezetők képzésében (vezetői kompetenciafejlesztés, vezetői skillek kiépítése, érzékenyítés), együttműködés fejlesztésében (csapatépítés, közös kultúra kialakítása) és kommunikációs folyamatok tökéletesítésében használjuk a lovas programokat. Az Invention Youth platformon az alábbi területek fejlesztésére használjuk:

  • önmagam megismerése és képviselete,
  • kommunikáció,
  • hatékony döntéshozatal,
  • határtartás, nemet mondás,
  • priorizálás,
  • segítségkérés és
  • másokkal való együttműködés (családi és tanulmányi életben)

FONTOS! Az élmény nem igényel lovas tapasztalatot, nincsen erőnléti feltétele sem. Nem a lovaglásról vagy a lovakról szól, hanem önmagunkról. A lovakkal biztonságos, játékos gyakorlatokat végzünk annak érdekében, hogy megnézzük magunkat abban a tükörben, amit tartanak elénk.

Ha kérdésed van keress minket.